Blogger Layouts

Untuk reader sekalian...

Bagi peminat tshirt muslimah, baju menyusu dan jubah jenama Jameela, Muslimah4u, Qaseh, Zariya dan banyak lagi... Juga Nursing Cover comel Handy Mysa..
jemput jengah laman web kami.. MysaKidsCloset. =)

Free Delivery. Point Reward untuk Customer. InsyaAllah.

Happy shopping!!

Today's status

My Followers.. Lots of Love.. TQ =)

Wednesday, February 16, 2011

Folate dan kehamilan

Sambil menidurkan Luqman arini,sempat gak bace PA&MA...=)
Terjumpa plak satu aritikel pasal folate...and kebetulan ade membe yg br pregnant bertnya psal faedah mkn folic acid yg dr bg..

Yang Mai ingt, time Mai dulu Dr bg folic acid utk 1st 3 month pregnancy.. rsenye sume dr pon mcm tu coz mak Mai pon kne cmtu gak time pregnant Umairah...N from pembacaan, x ingt la kt mne...
1st 3 month ni janin tgh membentuk.. Kalo dlm Al-Quran, proses kejadian manusia: dari setitis air mani menjadi segumpal darah,lalu menjadi seketul daging...Proses ni utk 1st 4 month kalo x slp Mai. So time ni la penting,dr segi scientific nye... time ni saraf2 terbentuk,darah2 dihasilkan utk si bayi dlm perut, so mama perlu ade zat yg cukup utk menghasilkan semua tu.. ok.. stop cte psal personal opinion Mai... Meh Mai type sket info yg Mai jumpe...

PA&MA Dec2009
- Wanita hamil perlu ambil mknn yg kaya ngan folate setiap ari
- Keperluan folate time pregnant peningkat sbyk 50% sbb berfungsi utk pembentukan sel2 darah merah
- Kurang folate: leh sebabkan ibu sering letih, n terdedah kpd risiko anemia
- Ibu yg kne anemia plak berisiko utk dpt baby yg kurang berat bdn, n mudah terdedah kpd kemingkinan keguguran
- Baby ade risiko utk dpt kecacatan saluran saraf (Neural Tube Defects-NTD)

Note: Folate x semestinye ade pada pil yg dr bagi... tp ade gak kat mknn yg kt ambk.. cth sayur-sayuran hijau...

Have a nice day!

2 comments:

Nurull 101 said...

kawan kak huda ckp...DR die ckp... sblm pregenent 3 bulan sblm dah kene cukop folic asid tu. sbb penting. Erm..mai pernah mkn shaklee tak? akak rasa cam nak try la..utk kesihatan dan tenaga. Sbb skg tak keje, tak wat excercise..cam lemah2 je. Tp shaklee mahal. Skrg ni, dlm proses utk apply kat pijan. ehhee

mysa said...

shaklee tu dorg bese dok promote utk pekat kan susu.. hehe tp mcm mahal jer.. nnt ler try, time skang ni xtau la patut ke x patut mkn byk2 supplement ni.. confuse suda.. mne nk bykkn susu lg.. jge yg nk jadi lagi.. heheh...