Blogger Layouts

Untuk reader sekalian...

Bagi peminat tshirt muslimah, baju menyusu dan jubah jenama Jameela, Muslimah4u, Qaseh, Zariya dan banyak lagi... Juga Nursing Cover comel Handy Mysa..
jemput jengah laman web kami.. MysaKidsCloset. =)

Free Delivery. Point Reward untuk Customer. InsyaAllah.

Happy shopping!!

Today's status

My Followers.. Lots of Love.. TQ =)

Sunday, May 15, 2011

Misi bermula::~Pencarian Kereta Luqman

Akhirnya.... ketika usia Luqman 8bulan, abahnya baru menyebut untuk membeli stroller Luqman... I'm happy!! sbb dh 8bln la dok nyebut betapa bergunanya kalau Luqman ada stroller. Heheheee... Starting semalam, dok melayan cik abg mencari stroller.. Kriteria yg approved: COMPACT, memandangkan kami hanya berkereta Myvi =) So, model yg approved plak hanya Quinny sahaja.
So, since mission started, baru lah ade chance review online and offline (sebelum ni approved sbb tgk online je ok..) =) Semalam, kebetulan jenjalan kt IKANO nk tgk Harvey Norman nye clearance display units. So, lajakkan la ke butik2 baby kat The Curve tu.

Memula pi Mothercare...tgk Quinny Zapp and Quinny Zapp extra... x dpt byk maklumat kt ctu. Maybe staff dorg begitu syok bergurau sesama mereka.. Maka info yg hanya diperolehi...
1) Price: Zapp (RM1699), Zapp Extra (RM1799).
2) Zapp Extra sahaja yang boleh facing in and out.

Then, p la butik opposite Mothercare.. The First Few Years..(kalau I x silap,itulah namanya)
Ingatkan mahal2 la stroller kt ctu, sbb Mothercare pon mahal...tu la ktrgnye kesimpulan memula kt butik tu... Sekali tgk, giler byk dorg offer.. lesser than expected kot.. =)
N dorg nye staff sgt la membantu kami memberi penerangan and advise mana2 yg patut utk kami2 yg sedang survey.

Info yg kami dapat on that day kat butik tu..
Meh Mai tunjukkan betapa compactnyaaaa Quinny's design... Kat bwh ni Quinny Zapp..(model yg plg compact dlm model Quinny)


Cuba la korg bayangkan, memang muat kot kalo letak kt dlm bonet Myvi.. kan?kan?
tp ade kekurangannya.. Stroller ni tak sesuai utk baby, sebabnya sit die x leh recline, maksudnya posisi anak anda hanya duduk sahaja,, okayyyy.. huh..so concern utk Luqman di situ kerana die akan sentiasa in sit position wpun dia sedang tidur..
Kat butik ni tgh offer time ktrg dtg smlm.. RM1099 utk stroller + maxi cosi car seat.. sungguh berbaloi untuk org yg nk jimat..

Then ktrg beralih kpd Quinny Zapp Extra sebab model ni ada reclining seat. Tapi untuk compactness nya amatlah tidak memenuhi citrasa kami... Bayangkan...rangkanya sama mcm Quinny Zapp kt atas, tp seat die kene take out. sbb xleh lipat.. huhuh... besar tu nk letak kt seat belakang... huhu..

Kemudian, jalan2 pulak kat area Peg Perego punya model... I berkenan kat satu model ni =) tp my husband lebih suka yg kat bwh ni.. offer murah gak la.. RM1099
Peg Perego 2010 Si
Model ni kalo folded, xde la se-'compact' Quinny Zapp, tapi still acceptable wpun mmg kne letak kat seat belakang =)
Tapi sekarang model ni on-hold la...maksudnya kalau x dapat cari yg stroller yg face in& out, ktrg akan consider blk brand yg ni =) Ktrg br teringat scene kat Alamanda last weekend time rent stroller kt sana... Luqman asik la tertoleh2 kat ktrg yg kat belakang ni, sbb takut tggl sorg2 kt dlm stroller...(tp akak kat cni advise utk letak mainan utk kasi Luqman leka bila face out.. leh consider la idea die tu =) ) N semalam plak terjumpa satu parents ni yg anaknya tido smbl terlangkup muka dgn bantal. So ktrg punya assumption, parents x nmpk keadaan baby sbb baby face out.. So di situ telah nampak keperluan mencari stroller yg leh face in and face out.

So, pencarian die butik 'The First Few Years' berakhir tapi penuh dgn kepuasan =) Byk knowledge dpt kt stu.
Note: sekali lagi thank to akak staff kat situ... Baru la kami membuka mata...utk lebih concern pd criteria2 lain utk cr stroller ni..

Ktrg berjalan lagi kt kedai anakku.. kononnya nk tgk plak brand2 murah sket...Reason: mana la tau brand2 mcm anakku,disney dan sebagainya dpt folded sekurang-kurangnya mcm Peg Perego td tu...TAPI criteria face in and face out telah menjadi criteria UTAMA sekarang ni, since model Peg Perego pon mmg x muat la kan nk letak kt dlm bonet.. hehehe...
Kt bwh ni pic utk brand2 anakku/disney yg boleh reverse handle utk face in & out (folded)
Sangat tidak menjimatkan ruang =(
Nak kongsi lagi satu info... kat luar jugak byk brand stroller yg bile folded, sgt kecik mcm gamba kt bwh ni...
And biasanya bentuknya mcm kt bwh ni time tgh guna...

Kenapa dengan stroller yg mcm ni? (yang cik abg ku namakan sbg stroller payung.. sbb time folded bentuknya mcm payung)
Sbb, mmg tidak sesuai...emm..bukan... mmg TIDAK BOLEH utk bayi yang belum boleh duduk kerana boleh menyakitkan/membahayakan perkembangannya... =) (note: stroller mcm ni xde recline position seat)

Misi pencarian masih diteruskan harini sbb lps blk smlm review plak online, n continue to survey other brand plak.. Tapi Mai ngantuk suda... continue len kali plak ek story...

Bubbyee.. Assalamualaikum.. =)

3 comments:

*~AqUa LilY ~* said...

gud luck mai... =)

mysa said...

ye.. tq Pn Aqua Lily... misi masih diteruskan weeken ni.. hehehe... tp lom smpt update utk 2 trip las week.. hehehe...

Nurull 101 said...

akhirnya mai beli ape? kitorang dulu pon pening nak beli. last2, sbb dah penat sgt... nak beli kelam kabut..ambik je yg besar gabak. Skrg ni, akak berkenan yg nipis je bila lipat. Pastu..ringan dan senang bwk travel. Stakat ni, dania sorang je, cuckop pakai yg ade je. ehehe