Blogger Layouts

Untuk reader sekalian...

Bagi peminat tshirt muslimah, baju menyusu dan jubah jenama Jameela, Muslimah4u, Qaseh, Zariya dan banyak lagi... Juga Nursing Cover comel Handy Mysa..
jemput jengah laman web kami.. MysaKidsCloset. =)

Free Delivery. Point Reward untuk Customer. InsyaAllah.

Happy shopping!!

Today's status

My Followers.. Lots of Love.. TQ =)

Tuesday, November 11, 2014

Cara Tenangkan Anak ketika Tantrum


Pernah tak anak-anak mengamuk macam ni? Ha Ha Ha.. Kalau tak pernah. Alhamdulillah. Kalau selalu, Alhamdulillah juga. He He He. Mereka masih normal jika selalu tantrum begini. Cuma terpulang pada kita untuk mengajar mereka cara untuk mereka mengawal emosi.

Pengalaman Mai. Anak sulung Mai kerap mengamuk begini sebab dia nak jadi yang pertama dalam semua benda, Jadi, ada masanya adiknya menang. (Cth situasi, ayah offer sapa siap dulu boleh mandi, bila adik siap dulu, abang tak boleh terima kenyataan). Kadang kala, kami akan beralah, dan mandikan si abang. Tapi bila fikir-fikir balik, kami tak patut buat macam tu sebab Luqman perlu di ajar kawal emosi ketika kalah.

Apa yang Mai buat, tarik Luqman di kawasan yang sunyi. Mai ajak dia masuk bilik. Hanya Mai dan Luqman. PELUK. Memang die meronta. LEPASKAN sekiranya dia meronta, Kemudian pandang mata dia. Suruh die Breath In and Breath Out. Haaa.. bukan nak bersalin je kena breath in breath out ye.. Hahaha.. Kebiasaannya lepas sesi ni dia dah tenang. Baru la ibu-ibu boleh gunakan ayat power anda untuk lembutkan hati anak.

SIAP. Biasanya lepas ni dia akan happy dan terima kekalahan.


Sumber gambar dari google.

No comments: