Blogger Layouts

Untuk reader sekalian...

Bagi peminat tshirt muslimah, baju menyusu dan jubah jenama Jameela, Muslimah4u, Qaseh, Zariya dan banyak lagi... Juga Nursing Cover comel Handy Mysa..
jemput jengah laman web kami.. MysaKidsCloset. =)

Free Delivery. Point Reward untuk Customer. InsyaAllah.

Happy shopping!!

Today's status

My Followers.. Lots of Love.. TQ =)

Monday, January 9, 2012

Sebuah Pengorbanan..



Dah lame gler nk post video ni tau korang... tak nyempat2.. skang ni rajin menyibukkan diri wat keje rumah..(azam taun baru nk jd mama and wifey yg solehah) hihih.. dgn rezeki bisnes awal tahun ni yang seadanya.. Alhamdulillah.

Cube korang tgk video tu.. Mai leleh2..siap sedu sedan lagi tgk video ni.. Teringat semua kenangan pahit manis breastfeed anakanda tercinta ni.. huhuhh

Arini. tgk lagi.. leleh lg huhu.. terharu bile tgk polis Cina tu susukan anak2 mangsa banjir tu.. Ye la kan, cuba kita bygkan time mcm tu, mne nk cr bekalan susu... Time tgk ni sgt2 bersyukur sbb Luqman masih bf.. huhuh wpun dh try nk wean off tp tak berjaya :-)

Ni nk flashback pahit manis bf Luqmanulhakim
Time pam susu semasa kerja
  • Tempat kerja kt client side, yg kdg2 suka mengungkit even air mineral yg ktrg minum tiap2 ari.. time memula nk pump mata mmg x pndang org.. sbb takut org ngungkit.. "vendor perabiskan duit letrik dorg plak". Tp Alhamdulillah, byk bf mums kt sana.. and Alhamdulillah dpt byk kwn dgn sbb itu.. :-)
  • Bila port letrik kt surau ade prob.. time tu ingtkn pump rosak.. kena plak bengkak susu.. menangis sbb sakit.. huhuuhh.. siap beli satu pump manual.. n nyesal sbb beli brand ntah pape..
  • KErja yg kdgkala tight and pernah 1 time tu ade kerja urgent.. bos dok push2 smpi x smpt nk lunch, x smpt nk pump.. bygkan kol 7 org sume dh blk.. mai blk lewat semata2 nak PAM utk bekalan Luqman.. time pam nangis2 sbb rse bersalah kt Luqman... huhuhuh
  • Pernah beberapa kali EL (yg ni bkn teladan yg baik okay) sbb susu Luqman x cukup. Mak dh soh beli susu.. tp saje xmo letak standby kt umah sbb nnt ade 2nd option utk kami.. lps EL utk kali yg terakhir + husband belikan Medela Harmony + husband pujuk kasi cool.. lps tu stok Luqman makin bertambah setiap hari wpun time tu Luqman dh nk msuk 7/8m time tu. Alhamdulillah.. rezeki Luqman masih ada :-)

Semasa Pregnant second
  • Time tau psal berita gembira ni, ktrg dh decide nk proceed bf Luqman. sbb dh review, jmpe doc, surfing n mcm2 la.. Tapi time bgtau family, sume suruh stop.. sbb Luqman dh besar.. huhuhhu (sebenarnye Luqman kecik lagi tau....1y time tu..jauh lagi perjalanan hidup die :-( sedih btul time tu...) Nasib ade husband... tiap2 kali ade org ckp cmtu, Mai msti tnye die lps tu, nk stop ke? die msti ckp "xpe, kte truskan je. Kte kan dh refer doc" Tu la ubat, penawar yg terbaik kesedihan mai ble sume org nk soh stop bf. Tp ktrg dh start introduce die dgn bottle n fm everyday sbb takut ape2 jadi...
  • Saat tragedi hitam menjengah kehidupan ktrg...time tu mmg btul2 mencabar emosi. Bleeding adalah situasi yg sgt berbahaya utk bf moms.. sbb risiko gugur sgt tinggi time tu. Kali ini everyone including my beloved husband dh suruh kurangkan bf Luqman.. sedeh sgt time ni.. Kalo bf, rasa bersalah kt adik dlm perut... Kalo escape bf, rse bersalah kt Luqman. Byg kan time tu dia nangis mintak susu.. Mai siap kne duduk dlm bilik kunci pintu sbb die dh pndai cari Mai ble nak susu.. Kalau mai baring2 lepak2 kt dpn tv msti die dtg nk minum wpun kejap. Time malam plak, ble die kerap minum, husband siap bwk Luqman tido lua.. sian sgt2.. huhuh time tu Luqman minum air masak je byk. Bygkan la, fm tiap2 kali mmg bg, tp die tolak. Pastu bf mmg dh kurang.. Ape lg die nak minum.. Ktrg kasi mkn je la byk sket time ni.. huhuhuh.. Sampai la saat bleeding byk lepas raya haji tu. Mai dh fully bf sbb ingtkn tgh misscarriage.. Rupenye belum lg..
  • Lagi satu x tahan, time miscarriage tu mai warded semalaman... Time tu mlm2 mai bukan nangis sbb lost baby.. tp nangis sbb mai tau Luqman msti nk susu.. msti nangis2... huhuh.. Sok tghr, time mak ngan husband nk ambik mai, mai mintak dorg bwk Luqman... Sedey, rupanya Luqman demam... Mai rse die rindu Mai.. Lps nmpk Mai trus mai bf die.. Tu la sesi bf plg lama skali.. Almost 20 mins Luqman sedut x lepas2... Sian kt anak mama.. Rasenye Luqman pon tau kot adik xjadi.. tu sbb die xmo lepas bf..
Semoga itu je la kisah duka time bf Luqman.. Esok Luqman dh masuk 16m (1y 4m) Alhamdulillah.. rase sayang plak nk wean off die nnt.. tinggal 8m je lagi perjalanan bf Luqman.. huhuh...

Mai nak share ayat yang btul2 buat Mai kuat utk bf Luqman, husband selalu ckp ni time ktrg borak2 psal bf/fm/nk pisahkan tido dgn Luqman..

"bukannya lama pun die nak duduk celah ketiak mama, tido atas tgn mama, berkepit smpi susah nk buat kerja, nak tumpang zat mama.. 2tahun je.. sabar lah"

Sekarang bila dh countdown masa yang tinggal utk bf Luqman.. rase sedih sgt.. mesti Mama rindu moment Luqman menonggeng smbl bf.. toleh kiri kanan utk tgk tv..panjat badan mama...tido alas tangan mama...yg plg x tahan, tiap2 kali nk bf die mesti ketawa.. mcm excited sgt...huhuhu... Really2 rasa nk enjoy moment2 terakhir ni..


Huhuhhu.. nk nangis lagiiiiiii.... ok bye kawan2.. Assalamualaikum good night..

3 comments:

Pink Lavender said...

hai mai...

aku tanam pokok lada dalam pasu jer okkay..

mai,i'm not sure coz not pregnant yet..but from my studies n tanya akak2 opis lah kan..

bila ngandong mmg kene slow kan breastfeed..sebab utama,zat kite kene bg lebih kat kandungan.
bile kite pregnant + breastfeed, dgn badan sendiri yg xcukup zakat..

cara lain, kene planning lah kot.
mcm my sis in law,mmg anak buah aku breast feed tiap kali mak dia ada.tp dah campur fm juga la bl 1year plus..tapi bila tahu pregnant,sis aku paksa stop anak dia from breastfeed sbb dia xyakin boleh bg cukup zat utk dia n kandungan dia..

n now aku dah ada 2anak buah yg sgt tembam..muahahha..

takperla,maybe bukan ko nye rezeki utk yg kedua..xlama lagi tuh ada la..=)

Nurull 101 said...

sekarang still BF lagi? gud luck mai... Allah tahu ape niat kite utk anak...i'allah

Crew Fathi said...

sedih.. v_v