Blogger Layouts

Untuk reader sekalian...

Bagi peminat tshirt muslimah, baju menyusu dan jubah jenama Jameela, Muslimah4u, Qaseh, Zariya dan banyak lagi... Juga Nursing Cover comel Handy Mysa..
jemput jengah laman web kami.. MysaKidsCloset. =)

Free Delivery. Point Reward untuk Customer. InsyaAllah.

Happy shopping!!

Today's status

My Followers.. Lots of Love.. TQ =)

Thursday, April 12, 2012

Percayakan Anak anda

Assalamualaikum

Dulu Mai ade beli Set Read Easy, mai share kat entry ini <sini> So untuk permulaan, dalam 2-3 minggu, Mai keluarkan buku 1, aja C (sebut 'keh'), A (sebut 'ae'), T (sebut 'teh'), B (sebut 'be') n O (sebut 'o'), setiap hari just bacakan untuk Luqman, and after 1w, die siap bwkkn buku tu x kire masa.. tunjukkn page untuk dibacakan..
-1w Luqman just boleh sebut C=keh and cat=ke' (keras sket lidah die.. nk wat cmne lom leh ckp pon lg die.. hhihihi)
-2w Mai tinggalkan satu words utk tiap2 huruf C,A,T,B,O utk luqman sebut sendri..so dpt new words la.. A=apple, B-ball,C-crayon (tp sebutan die kelaka), T-tin,O (die sebut 'O' semula..hihih ntah pape)

Mai xde set/limitkan improvement die.. so its up to him untk blaja.depends pd penerimaan die.. so lps 3-4w.. saje nk kua kan book 2.. aja N,M,P..mai pon x ingt dh ape lagi kandungan buku tu sbb yg ni baru je bukak..
New improvement, luqman boleh sebut N bila bukak page N pastu sebut Peh bila bukak page P, sebut 'EM' bila bukak page M. Alhamdulillah, really amazing!! Lps tu beli manilakad utk lekatkan flashcard yg ade dlm set tu. Flashcard die nipis bangat tu psal lmbt nk introduce kan kat Luqman.

Satu lagi bnde amazing yang Luqman buat.. 1st time tunjuk die flashcard, luqman dpt sebut C,T,O,B,A,M,N...
tanpa tunjuk pd buku... kirenye luqman dh kenal huruf2 ni la.. Then mai pakai baju UMBRO, agak besa gak tulisannya..kemudian tanpa disuruh, luqman sebut 'a' untuk U, 'em' untuk M n 'o' untuk O...  :)

Alhamdulillah..rse sangat kagum dgn betapa otak anak-anak ini ibarat span. Rasa bersyukur sebab ade di sisi Luqman untuk mengasuh, mendidik nya.. Selepas husband Mai tgk improvement Luqman, sekarang tanpa disuruh2, die pon akan layan Luqman baca buku tiap2 kali Luqman bawakkn buku kt die.

Mai akan continue aja Luqman membaca.. tapi matlamat utama Mai xkn dilupakan.. Mai mahu ajar Luqman supaya hafiz Quran. Biar Quran dihatinya. Sebelum ni just dengarkan Luqman 30juzuk terakhir al-Quran, and mmg x harapkan impak segera sbb die belum reti cakap lagi. Tp lepas tgk bagaimana pengajaran interaktif boleh membantu, Mai baru je beli Muqaddam bergambar dan set cepat baca Quran - Furqan.

InsyaAllah, mudah-mudahan Luqman dapat menjadi Hafiz... x kisah Luqman besar nak jadi ape nanti.. Doktor,engineer, atau apa pun, tapi biarlah menjadi doktor yang hafiz,engineer yang hafiz.. InsyaAllah

Ya Allah, semoga makna nama Luqmanulhakim dapat menberi manfaat ke atas hidup anakku. Aminnn...

2 comments:

Nurull 101 said...

mai...al-furqan tu elok ekkk? dia aja A i u ke? die keluaran yg same ke dgn read easy dgn bacalah anakku?

mysa said...

aah.. konsep mcm phonics.iqrak.. trus aja anak knal huruf dgan tanda baris trus. mcm mak darwisy darwisya die gne set ni, pastu ble anak die dh pass die continue iqrak 3 trus.. menarik utk cuba.. sbb set ni ade flash card skali :)