Blogger Layouts

Untuk reader sekalian...

Bagi peminat tshirt muslimah, baju menyusu dan jubah jenama Jameela, Muslimah4u, Qaseh, Zariya dan banyak lagi... Juga Nursing Cover comel Handy Mysa..
jemput jengah laman web kami.. MysaKidsCloset. =)

Free Delivery. Point Reward untuk Customer. InsyaAllah.

Happy shopping!!

Today's status

My Followers.. Lots of Love.. TQ =)

Wednesday, December 5, 2012

Panduan Pendaftaran Perniagaan secara online

Hari ini Mai nak share cara-cara nak register SSM via online. Tak perlu susah gi SSM's office.. huhuh.. kne tggu cik abe cuti plak.. better buat sendiri. Lagipun sampai end of this year ade promo, register untuk 5yrs RM50.. kalau x silap :) murah tu.. sila la register sekarang ye kawan-kawan yang berhajat nak berbisnes.. x kire kecik ke besa :)

Reference yang senang nk follow.
Refer link ini >> http://mombloggersplanet.com/how-to-register-a-sole-proprietorship-business-online-using-ssm-com-my-part-1/  <<

Mygovernment
1. Register dengan myGovernment (Sign Up)


2. Register sebagai individu. Boleh refer pic kt bawah, ade note untuk pendaftaran SSM


3. Isi details
4. Isi username/password (tiada dalam pic)
5. Done. Dorg akan verify IC no and Nama kita through JPN.Once dpt email dan activated barulah registration ni success :)



Then, register as SSM Subsriber.
1. Sila ke MyPortal (MyGovernment).
 (Rujuk gambar di atas)
2. Click ke myOnline Services Links 
3. Tiada paparan pada skrin My Online services sekiranya ini adalah perkhidmatan online anda yang pertama menggunakan myGovernment.
4. Oleh itu click button "ADD"
5. Masukkan keyword "SSM" dan tekan button "Search"
6. Pilih SSM Subscriber Registration, tick pada checkbox untuk disenaraikan pada skrin My Online Services dan click pada link untuk terus ke paparan SSM subscriber Registration
7. Skrin seperti image di bawah akan dipaparkan setelah anda click SSM Subsriber Registration.
8. Click pada link "Online Services" seperti dalam image di bawah dan Importan Note akan dipaparkan.
9. Click OK, Page SSM subsriber Registration akan dipaparkan
10. Scroll down.
11. Pilih Type of Subscriptions: ROB atau ROC
12. Click "Open Form"
13. Profile anda akan dipaparkan, semak dan click 'Finish' sekiranya tiada perubahan.
14. Click 'OK' pada paparan mesej "Data has been saved"
15. Baca Terms and Conditions, sekiranya setuju click 'Agree' dan tekan button 'Submit'



Made your subsribtion's fee online
1. Payment information screen will be appear
2. Pilih payment method (Prepaid/Credit Card/Direct Debit)
  **Pilih Direct Debit sekiranya ingin menggunakan khidmat FPX untuk payment daripada CIMBClicks/M2u dll
3. Check Email anda untuk semak status pembayaran menggunakan FPX.

Check status registration
1. Click MyOnline Transactions, status 'Succesful' menandakan registration anda berjaya! 




SSM - Application for Business Name Approval (ROB)
1. Step 1-5 seperti register ssm subsriber.
2. Search   Application for Business Name Approval (ROB) 
3. Tick pada checkbox untuk disenaraikan pada skrin My Online Services dan \click pada link untuk terus ke paparan SSM subscriber Registration


4. Click OK
5. Satu paparan yang mengandungi info-info berkenaan SSM dan guidelines dalam pemilihan nama syarikat.
6. Skrol ke bawah dan klik Open Form
7. Pdf form untuk mengisi nama syarikat yang ingin didaftarkan akan dipaparkan. Isi kan details pemilik (anda) dan nature of business anda
8. Click Finish


9. Skrin akan kembali ke skrin step 5. Pilih Submit dan pop up windows akan keluar. Klik OK untuk terus submit form anda.
10. Setelah keluar skrin seperti di atas. Tunggu sehingga anda mendapat email kelulusan dari SSM.

OK nanti sambung next post plak...

SSM


1 comment:

Sapiah Ibrahim said...

untuk mendaftar perniagaan anda di SSM, Kementerian Kewangan dan CIDB saya syorkan pergi laman web ni www.daftarsyarikat.biz , diorang tolong buatkan dari a-z , dapat percuma koleksi kertas kerja, senarai badan pembiayaan dibawah agensi kerajaan untuk dihubungi dan contoh template profail syarikat(senang kita tinggal nak key in maklumat je kat dalam profail tu) . kalau pergi sendiri pun boleh cuma tinggal renyah je la nak beratur pastu nama tak lulus kena pergi balik dah satu kerja plak, duit minyak lagi...yang ni saya just melalui facebook je dgn admin dia untuk berinteraksi secara on9...lesen saya sehari je diorangg siapkan. Lepas tu kendian2 kalau ada apa2 yang u all tak faham pasal perniagaan dan ingin bertanyakan maklumat lanjut ada live support di yahoo messenger, skype, facebook dan gmail.