Kacang tanah (digoreng dahulu dan dibuang kulitnya)
Cili boh
Gula melaka
Asam Jawa
Air
Bahan Tumisan:
Bawang merah
Bawang putih
Lengkuas (sket je..sebesar kuku ibu jari gtu la)
Serai diracik
Cara-cara:
- Tumbuk/blend bhn2 tumisan kecuali serai
- Panaskan kuali,mskkn minyak
- Tumis2 bhn2 tumisan sehingga naik bau
- Masukkan cili boh,pastikan cili digoreng garing ye
- Masukkan asam jawa secukup rasa
- Masukkan air mengikut sukatan yang diingini
- Masukkan kacang tanah yang telah di tumbuk/blend
- Masukkan gula melaka yg telah diracik (x perlu byk)
- Masukkan garam dan tmbh gula sekiranya sambal kacang anda belum cukup manis
- Tunggu sehingga mendidih. =)
2 comments:
so jadi la kuah kacang my?
hehehe...bole la eavay,utk 1st try, Hisham ckp sedap...pg smpi mlm mkn tu aje...siap ajak shima dtg mkn lg.. hehehe
Post a Comment