Blogger Layouts

Untuk reader sekalian...

Bagi peminat tshirt muslimah, baju menyusu dan jubah jenama Jameela, Muslimah4u, Qaseh, Zariya dan banyak lagi... Juga Nursing Cover comel Handy Mysa..
jemput jengah laman web kami.. MysaKidsCloset. =)

Free Delivery. Point Reward untuk Customer. InsyaAllah.

Happy shopping!!

Today's status

My Followers.. Lots of Love.. TQ =)

Thursday, August 26, 2010

11 Ramadhan:: Kami diuji [ep2]

::Around kol 6.15-6.30 cmtu::
Ktrg (mai,husband n pakteh) bergerak p bandar cari klinik.. Serius x sangka,bln Ramadhan ni byk business ditutup awal...huhuh...round byk kali, byk klinik da tutup... pas 2-3 kali round kat bdr,jmpe satu klinik ni bukak lg.. Klinik TAJ. Trus ktrg p sane...
Masuk2 je mai pmpin husband yg mmg x lrt sgt dh nk jln tu,soh husband dok dlu sementra mai p register. Since 1st time p klinik tu,mcm bese la nk kne tulis2 kat kad,detail2 husband..Budak tu lak tulis mcm slo sgt je....Mai jeling2 husband yg tgh duduk kat ruang menunggu klinik tu...Aish,xleh jd nih..."Adik,leh jmpe Dr dlu x? Husband akak dh x lrt dh ni...". Die kasi green light,mai pon trus pimpin husband msuk jmpe Dr.

Husband explain ape yg jd pd die..Cara husband ckp da lain,mcm org pelat,xclear sgt..mcm lidah die x kne lelangit....

Dr kate gastric nih..die soh baring.. Husband pon baring. Mcm bese la kalo kne gastric,die pon dok ketuk2 kat area perut n ulu hati utk tau part mne yg kte sakit tu kan.... Die ckp la ni mmg gastric ni....yela,mai pon tau la kalo sakit ulu hati tu gastric,tp ape kaitan ngan kebas tuh... Mai pon tnye... Dr kate x pasti ape kaitannye, tp kalo patient perempuan kalo gastric bese ngadu kne kebas2...Dlm ati mai "iye ke" mcm pelik je... Pastu Dr bg husband mkn ubat putih gastric tu + 2 jenis pil. Die ckp dlm 1/2 jam akan kurg la sakit ulu hati tu... Pastu Dr soh bg lg ubat around kol 11...

Time nk tggu nurse die kasi ubat tu,husband smpt ckp,kebas ni dh terase kt bhgn mulut ni...dh naik terasa mcm mkn naik ke area pipi... Aduh,riso nye mai... Pas mkn ubat tu, mai tnye lg kat Dr.
"abis tu mcm mne nk kurgkan kebas ni Dr?"
Dr xpasti..last2 skali die soh p spital.
Hmmm..kalo kutau,awal2 lg dh gegar spital tu...

Pas byo RM7 utk service kt klinik tu,ktrg trus p spital. Seb bek Spital da x jauh.. Rsenye dlm kol 7.10 or 7.15 kot ktrg smpi,trus ke emergency room. Kat register counter tu, sorg lelaki tu tnye, "ye kak,ade ape?"
Mai rse mai agak kalut kot time tu...."Husband sy skt pedih ulu hati,tp kaki,tgn n muke die start kebas2..."
Dak2 dlm kwsn register tu x dgr clear kot..tnye lg nape...mai ulang lg la ayat yg sama....
Pastu dorg soh msuk dlm bilik register tu....Dorg nk tgk keadaan husband dlu. Time nk msuk dlm tu,husband smpt pesan.."Nanti mai beli la ape2 utk buke ye?"
Jwb saje "ye".. time ni mai xpikir lngsung b4 jwb tu..sbb pikiran dh kat die je... Kirenye mmg x tringt lngsung la time tu da nk berbuke....
Msuk2 je,sorg lelaki trus check tekanan drh husband n ade sorg Dr perempuan muda, tnye2 la ape jd...bla2...mule2 mai jwb,pastu ade lg sorg laki pggl mai utk register husband n bya registration fee. So soal jwb tu pass kt husband... mai tgk pyah btol die nk crite tu...sbb cr die ckp dh x jelas....huhuh..Dr tu ckp gastric jugak. Tp die soh msuk emergency wad....husband di bw ke Yellow Zone kat spital tu...utk case yg less critical...

Disebbkan mai pernah msuk spital serdang aritu,n thru emergency room gak.. So mai assume same la cr diorg handle...Mstila mai xleh msuk temankn husband...Pastu jmpe pakteh, die hulurkan roti n jus epal...ni je utk buke,ktenye.. Mai x kesah pon sbenanye... tp since xtau nk wat pe..mulut ni mengunyah je la...
Agak2 dlm stgh jam dok ngan pakteh kat lua...
die tnye,"sape ade kt dlm teman along..."
mai ckp la "die sorg je la....Eh boleh ke org teman msuk emergency room?"
"La....sorg boleh la masuk.."
Tersengeh mcm kerang busuk..."gitu plak ke?hehehe...xtau la plak"

Masuk2 dlm tu, mai tercari2 la husband,sbb kat ctu byk katil n kne tutp ngan tirai2 ijau....Tnye kat sorg peg kt ctu, dorg pon tnjk la kat mne husband terbaring....
"Ya Allah"
Terkejut mai tgk keadaan husband time tu....teruk dr td...
Dh kne pakai topeng oksigen yg diluarnye ada plastic. Husband mcm sesak nafas... Plastic tu kembang kuncup ikut pernafasan dia...Dada turun naik...Ibu jari kiri die kne sepit ngan alat nk check tekanan darah...alat tu mcm penyepit baju...
Pas tu ade Dr cina tgh nk ambk darah kat tgn belah kanan. Pastu ade misi tu tgh pesan2 husband soh relax, tarik nafas slo2,jgn panic. Kalo x pyah nk ambk darah,n bacaan tekanan darah die x tinggi..pastu nnt oksigen kurang, tu sbb tgn tu kejang...
Mai pon rapat ke sisi kiri dia...Tgk jari2 tgn die dh biru,mcm x ckp oksigen....huhuh..tktnye time tu...
Tp xmo tunjuk muka takut tu kat husband...Mai senyum je kat die...Usap2 kepala dia..."Abg tenang ek, Dr nk ambik darah tu..."
Time tu husband mmg ssh nk nafas,bdn die tergerak2 sbb nk tarik n turun nafas tu..so mmg Dr susah nk inject... Mulut die asik sebut "Lailahailallah" berulang2...huhuhu.. Dlm kepayahan tu die cpai tgn mai n genggam...
"Abg sakit ulu hati lg x?"
"Dh x sakit dh"

Xleh ambk darah blah kanan, Dr tuka lak dok side kiri...mai lak dok blah kanan...smbl tenangkn husband n usap2 kepala die....Pastu Dr berjaya ambk darah. N die pon blah,nk anta sample darah tu rsenye....
Mai pegang tgn n kaki husband,sejuk lg....tp mmg riso tgk jari yg kebiruan tu....
Dlm sakit tu husband tnye "Mai dh buke?"
"dah"
"Baby dh gerak?"
"Belom lg, tdo kot"
Dia usap2 perut mai "Baby, abah sakit"
huhuhu..sedey nye....
"Mai mkn ape td?"
Byk plak die tnye, mai ni riso sbb die tgh x ckp nafas...
"mkn roti,td pakteh belikan. dahla,abg jgn byk ckp"

Tgh borak2 tu, nurse td dtg,
"awak ni sape"
"isteri dia"
"awak mengandung kan? Pegi la duduk kat luar, kat sini xde kerusi, nnt awak plak yg sakit"

Hm btol gak tu, dh nurse tu pesan cenggitu. mai pon kuar la.....
Time tu masa rse lmbt tol....
Around 9 lbh, Dr cina td panggil "waris Hisham..."
Mai pon dtg kt die...
"En Hisham dh ok sket..." fuh,lega rsenye.
"Boleh la puan beri die mkn,sy rse die x mkn dr td"
"Ok,nnt sy belikan"
Mmg pon,dr td die buke jamah air suam yg mak bg, plus ubat kt klinik td....

Pas shopping sket kt minimarket kt spital tu,mai pon msuk wad emergency tu...
Husband dh x pakai topeng oksigen tu, nafas die still nmpk pyah lg..tp better dr td..
Smpi2 mai senyum kt dia...pegang tgn die..
"Tgn abg dh panas...Dh xsejuk lg.."
Husband senyum....
"Sakit ulu hati lg?"
"dh x sakit dh"
"Kebas lg?"
"Dh kurang"
"Patut la,tgn kaki abg ni dh x sejuk mcm td"
"Baby dh gerak?"
Dlm hati 'Org riso kan keadaan die,die dok riso baby dlm perut plak...Baby ni selamat dlm perut mai....'
"Dah"
"Dh mkn?" Riso kan mai plak..td kan dh tnye...(juga hnye mampu berkata dlm hati..heheh)
"dah la bang. Td pakteh dh belikan roti"
"Abg nk mkn? Mai belikan mknn ni sbb td Dr pesan soh mai bg abg mkn"
"Xmo la, air mineral ade? Abg nk air je" Mai hulurkan air mineral kat husband.
"Betul xmo mkn? Abg x mkn dr td..."
"Xmo, ade rse nk termuntah ni. Nanti la abg mkn"
"Ok"

Pas tu ktrg senyap je la....mai usap2 pale die....lame2 die mcm nk tdo...
"Abg rse mengantuk la..."
"Xpe la,abg tido dlu"
Rse2 mcm die dh tdo, mai pon keluar la....tkt kene halau lg ngan nurse td..hehehe

Tunggu punye tunggu,rse dh nk dkat kol 10 kot time tu.. Dr ni x bgtau ape2 pon..kne thn ke leh blk nih...
Mai pon msuk blk bilik td,tnye kat nurse2 yg melambak dlm tuh..
"Akak, nk tnye husband sy yg kt katil tu kne thn wad ke atau leh blk arini?"
"Xtau lagi la. Dr lom wat decision lg. Nanti kami bgtau ye"
"Ok"

Tggu lagi kt luar..huhhuhu....pantang dgr pintu wad tu bukak,,trus pndg...dgn hrpn sesiapa pggl utk bg update...
Rse mcm lame,dh x tgk dh jam time tu.....rsenye kol 10 or lbh la kot
Husband pon kua. Dgn bwk slip ubat..
"Abg dh boleh blk?"
"Aah"
"Ni nk ambk ubat kat mane?"
"Farmasi"

Pastu ktrg pom mencari farmasi...ubat nye satu je..supplement utk saraf...Dr tu x bg pon ubat gastric, agaknye sbb yg membhykan die td,kebas die je...dlm slip ubat tu pon die tulis utk "numbness". Pas selesai sume ktrg pon blk. Smpi2 umah trus update kat MIL yg setia tggu kt ruang dpn umah tu... Tgk husband mcm mengantuk je, mai soh die mkn roti dlu, n mkn ubat. Pas mkn ubat, husband solat n tdo. Time tu perut br la menyanyi2... Mai pon time tu la br ade perasaan nk mkn.
Mandi dulu,then time tu mkn la murtabak s'pore yg ptg td teringin sgt nk mkn...huhuh..tp da sejuk..x sedap pon rsenye.. Mmg timing x kene kot.. ;-) Xpela,redha je la mengingatkn peristiwa td, husband dpt blk ni pon da ok..
Time tu da kol 12 pon...cite cerekarama pon da abis... Hmm...nk wat ape lg,kne la msuk blk tdo.. MIL pon da nk tdo.

Msuk2 bilik tgk husband tgh nyenyak tdo..Lega rse tgk. Legaaaa sangat....
Trus kiss2 pipi die...Die pon terjge....
"Mai mesti takut td kan?"
"Hmmmm..mestila"
"Abg minta maaf, wat mai riso" huhuuhhuh
"Bkn slh abg pon"

Mlm tu mmg keje tgk muke husband je.....terlelap pon rsenye sejam dua je kot.. Pastu dok tgk lg muke die...
Mmg bersyukur sgt2 die dh ok, pikiran yg dh melalut2 smpi pkir bnde2 yg xelok sume dh xde....

Abang,mai x kesah la abg nk men PSP ke, nk tdo kat lua smbl tgk Man U men ke...Men War Craft ke....
Men gem PES smpi x ingt mai ke...mai x kesah, asalkan abg sehat...

Besok, ble tgk husband leh ngadap PSP die blk,mai senyum je =)
Mlm tu, husband trtdo kat lua smbl TV nye terpsg gem Man U... Nak majuk pon halfway je....
Hmmmm..Tahan je la mai.... =) Alhamdulillah ya Allah, husband masih di sisi =)

::Mysa::

4 comments:

*~AqUa LilY ~* said...

Alhamdulillah hisham dah sihat... dugaan tu mai... bestlah citer ko... mcm novel.. ko boleh lah jadik penulis.. hehehe

mysa said...

hahaha..best ke? nk type cte ni pnye la pyah tau.. siap ade sesi nangis lg sbb ble teringat tu,mmg sedey la....

surney hasniey said...

mai memang peminat novel...(^,^)

teringat plak ko pernah nangis masa baca novel...hee.. ;p

aku doakan kesihatan korang berdua...('',)

mysa said...

hehe..peminat novel tu dolu2... skang dh lme dh x bce novel.. hehehe.

Aminnn...n thanks for the doa =)