Blogger Layouts

Untuk reader sekalian...

Bagi peminat tshirt muslimah, baju menyusu dan jubah jenama Jameela, Muslimah4u, Qaseh, Zariya dan banyak lagi... Juga Nursing Cover comel Handy Mysa..
jemput jengah laman web kami.. MysaKidsCloset. =)

Free Delivery. Point Reward untuk Customer. InsyaAllah.

Happy shopping!!

Today's status

My Followers.. Lots of Love.. TQ =)

Tuesday, December 6, 2011

My 2nd pregnancy

Salam semua...
Hari ini Mai nk share kisah duka Mai bulan Nov baru ni... Sangat menguji iman dan kekuatan hati...Lama jugak ambik masa nk siapkan post ni.. nk crite all out semua.. Sorry maybe post ni membosankan korang..
Yes.. I am pregnant for my 2nd child...Itu berita yang Mai nak share dlm previous post.
Time tgk result test +ve, excited gler.. Alhamdulillah.. rasanya sama mcm time dpt tau pregnant Luqmanulhakim dulu.. kerana anak adalah pengikat kasih, penghibur hati dan juga pembuka rezeki.. Its too soon, but Mai dh rikee tmpt bersalin...Mai dh rajin bce forum2 yg ade list kan nama baby...

Sehinggalah saat 3 Nov 2011...
Pagi tu perasan ade bleeding..berlendir..tapi x banyak..sikit sgt berbanding period bese.. Kaki dan tangan dh sejuk... perut dh rse sakit.. (rse confuse..sakit tu sbb sakit atau sbb takut.. Mai jenis xleh takut atau cemas.. mmg jenis sakit perut.. huhuhu). Trus contact mr hubby.. plannye kalo bleeding stop nk ignore, tp klo continous mmg kne g klinik. (Experience pregnant Luqman dulu ade bleeding, around 5mths cmtu tp sekejap je..trus stop). Tggu smpi kol 12.. Sgt takut sbb tiap2 kali g toilet tgk still ade bleeding tu..wpun sket.. Trus decide g klinik bese yg ktrg g time checkup Luqman. (Poliklinik Mesra). Nasib baik doc incharge time tu Dr Rohaya (the best doc kt ctu). Ingtkn nk terus wat checkup since dh 11w.. xpe la awal sket dr bese.. Pastu ble smpi turn.. bgtau doc ade bleeding trus doc ajak g scan..
Doc x jmpe heartbeat maupun baby.. hanya ade kantung je..pastu doc ckp position die dh ke bwh.. kantung dh nk keluar sbb xde baby.. dr Rohayah siapkan 1 open ref letter utk ke hospital mana-mana utk get 2nd opinion/cuci.. time tu terkejut btul.. belum lg rse sedih sbb ktrg btul2 terkejut.. tp redha la kot, mmg bkn rezeki ktrg..

Petang around 6pm 3Nov 2011

Pergi emergency room kat Hospital Selayang. Lama gak la nak tunggu turn.. besa la, mcm x besa plak kan? hehe.. Jumpa doc scan, scan kat situ plak mcm ade problem.. tp rasenye dr tu pun x jmpe baby.. juz kantung je.. Doc check kt bwh tgk serviks xde bukaan.. so maybe bkn miscarriage. Tp disebabkan scan tu x brp bagus, doc decide anta ktrg kat tingkat atas (actually ade satu lg case tumpah darah skali ngan mai) jmpe doc pakar kt wad bersalin.

Time tunggu turn tu, dpt sms dr abah "Luqman nak tido, die cari mama.." Berderai air mata time ni.. tau dah Luqman x prnah berenggang ngan Mai since dh jd SAHM..bottle pon try sekali dua je sejak tau pregnant ni.. huhuh..sedeh btol.. Ok back to the story.. hehe

Ble smpi turn jmpe doc pakar, die scan. Mmg x nmpk baby. so die decide nk wat vaginal scan, doc ckp mcm nmpk sumthing, might be baby la..cme kecik. So, doc decide mai xkne warded. Kasi chance lg 2w, it might be bleeding sbb misscarriage, tp kalo dh smpi masa spatutnye ade bukaan pd serviks. And maybe salah kire, so baby kecik lg.. time tu kami masih simpan lg harapan, mudah-mudahan kandungan kali ni selamat.

So time tu dok kt umah mak sampai 2w appointment..
1hari....
2hari....
Raya haji...
Darah still ade.. n still sama..x byk.. mcm tu je la.. Luqman mmg Mai dh x dukung...dh dilarang oleh husband and family..sian gak kat die.. huhuh.. susu fm pon tiap2 ari kasi.. tp kdg2 kesian mai kasi gak bf.. especially mlm..
ptg raya tu blk muar..selasa pagi dh blk kl. Balik tu,darah dh semakin byk.. and dah ade ketul-ketul sket..
Time tu nangis x ingat la.. sbb ingatkan time tu la keguguran yg sebenar..

Sampai la 10hb, Khamis...
Malam tu lepas mandikan Luqman, siap2 kasi makan kt die Mai sakit mcm period pain..sakit kt pinggang.. sakit sangat... soh husband urut,smpi tertido.. trus  ilang sendri..

11hb, Jumaat..
Siang tu ok lagi, siap survey tmpt nk scan weeken nnt. sbb nk check dh keluar abis ke belum.. time ni mmg dh pasrah la..nangis2 sume dh lepas..plan nk berpantang je ni, cme tunggu pengesahan doc je.. tup tup pas asar tu ade lg rse sakit blakang tu.. memula wat2 larat la..surfing lagi..sambil2 layan luqman..
**oh ye pas blk dr muar tu lps kua darah ketul2 and tragedy nangis2 tu, mai decide nk kasi full bf kt luqman blk.. ye la dh gugur kan nk kasi kecut blk rahim + nak kasi kua cepat mane2 yg x kua tu..huhuhu
Lama-lama sakit makin kuat.. pas kasi luqman makan n siap2 mandikan die, mai pon g mandi.. tgk drh makin byk...pekat...huhuhuhuh
Lps tu landing, baring2 kat bilik mak..sambil urut blakang.. time tu mak br lepas solat maghrib, nk ngaji la konon2.. time tu mai dh leleh2 la.. sakit...
Mak tnye "nape, truk ke sakit?" mai ckp, "sakit mak.. mcm nk bersalin..."
Lps tu mak nk reda kan sakit tu, mak panaskan tungku, tuam blakang mai.. mmg lega la rse kjap.. pastu sakit blk..
"mak ni mcm contraction, mak".. huhuhuh..leleh mmg x yah ckp la..xsegan2 dh kt mak,abah n adik2.. pastu call husband. husband soh mintak tlg abah anta g spital..

Pastu nk bgn, nk siap2 la ni... br je duduk..berdesupppppppp..mai rse bnde keluar laju je x henti-henti.. ckp ngan mak.. pastu g toilet, huhuh yaAllah time tu mai rse ade ketul besa separuh tapak tangan jatuh dlm toilet bowl.. n lps tu darah mmg non-stop.. time tu kecut tangan kaki.. sejuk je rse..

Sampai hospital, time tunggu doc adela dlm 2x g toilet pon perasan glup..glup.. bnde ketul jatuh... time tu tahulah.. haritu la btul2 perginya baby mama..
walaupun x tgk tp mai yakin ade baby dlm tu.. sbb ade terbaca yang contraction tu dtg dr baby wpun time keguguran..wallahualam..

Sekarang redha dgn pemergian embrio Mai (rse lom layak pggl fetus/janin time ni)
xtau la dia akan jadi anak Mai ke x kt akhirat nnt.. Wallahualam sbb ade dgr org ckp bayi yg tunggu ibubapanya kt pintu syurga tu tak termasuk untuk case bayi yang belum ditiupkan roh atasnya.. tp, mai nak namakan embrio itu Uwais al-Qarni.. yang sayang pd ibubapanya.. huhuh....

InsyaAllah mudah-mudahan murah rezeki kami nnt...

p/s: Mohon ampun maaf pd membe2 yg ade wedding bulan tu.. esp Mak Neng (Pink Lavender), time tu berpantang, xdpt pergi Johor.. huhuhuh..

5 comments:

Nurull 101 said...

sedeh plak baca kesah mai ni. Kak huda pon tak sempat nak followup pasal mai aritu sampaila baru2 i pm FB sbb baru balik KL. 3 minggu kt trgganu, jaga ayah sakit.

mysa said...

tu la..mmg tau kak huda senyap tu sbb jge ayah kak huda.. :-)
xpe..its ok :-)

Cik Seni said...

sedih la mai... :(

tapi mungkin belum rezeki...

mysa said...

Jgn sedey-sedey.. hehe
tu la, mmg blom rezeki lg.. kasi can luqman dimanja-manja oleh sume org dlu.. hehe

Pink Lavender said...

salam...

baru sbb blogwalking..muahahha...
mai,sori 2 hear that story okkay..
sabar,insyaAllah ada lg nanti..

sbb Tuhan bagi kite sesuatu ujian mesti ada hikmahnyer kan???