Blogger Layouts

Untuk reader sekalian...

Bagi peminat tshirt muslimah, baju menyusu dan jubah jenama Jameela, Muslimah4u, Qaseh, Zariya dan banyak lagi... Juga Nursing Cover comel Handy Mysa..
jemput jengah laman web kami.. MysaKidsCloset. =)

Free Delivery. Point Reward untuk Customer. InsyaAllah.

Happy shopping!!

Today's status

My Followers.. Lots of Love.. TQ =)

Sunday, November 4, 2012

#Ikan dan tumbesaran otak


Pendedahan kepada plumbum dan merkuri sejak di dalam rahim atau ketika zaman kanak-kanak boleh mengurangkan kecerdasan, kerana logam-logam berat 'heavy metal' ini boleh menjejaskan perkembangan otak. Sejak bertahun-tahun wanita diberitahu agar mengurangkan pengambilan ikan kerana dikhuatiri mengandungi merkuri. Tetapi tahukah rakan-rakan, ikan adalah sumber terbesar asid lemak omega-3? Di mana ia merupakan bahan yang penting di dalam pertumbuhan saraf. Malahan kekurangannya ketika pembrntukan otak boleh menyebabkan masalah kesukaran belajar.

Menurut author buku yang Mai baca ni, solusi perlu dilakukan untuk mengurangkan risiko tetapi pada masa yang sama kita dapat memperolehi khasiatnya. Maka, mereka mencari sumber2 kajian untuk lebih mendalami isu ini. Beberapa kajian membuktikan, >>kanak2 yang ibunya mengambil ikan sekurang-kurangnya 170gm serving setiap minggu ketika hamil, mempunyai social behaviour dan verbal IQ yang tinggi

>>pengambilan ikan penting ketika hamil kerana pada masa ini pembinaan dan tumbesaran otak anak adalah kritikal

>>perbandingan seterusnya membuktikan pengambilan ikan yang rendah kandungan merkuri dapat meningkatkan kecerdasan verbal.

Bagaimana kita nak tahu kandungan merkuri pada ikan??

Formulanya = the smaller the fish, the less mercury it may contains :-)

P/s:

Parents Mai selalu pesan untuk ajar anak makan ikan. Start sekecil yang boleh. Kata mereka, ikan bagus untuk otak. Kalau kita perhatikan, kenapa anak2 orang yang kurang senang seperti nelayan dan petani mampu berjaya salah satu sebabnya mungkin kerana pemakanan mereka atau ibu mereka sejak hamil. Tiada ayam atau daging, tiada fast food.

Mai kagum dgn parents mai jugak sebenarnya, even though dorg tak belajar tinggi tapi mereka tahu fakta ini.

Semoga bermanfaat ye rakan-rakan :-)

No comments: